»

Rabu, April 06, 2011

Gedik itu sinonim dengan perempuan?


Gedik?

Situasi macam mana yang boleh buat kita secara tiba2 naik meluat lalu terus cakap "Eeuuuwww...gediknya pompuan tu" (sila baca dialog dengan ekspresi muka yang tak boleh blah). Eh, bila da sebut euwwww panjang2 sampai herot mulut kadang2 leh jadi annoying dah, ye tak? Tiba2 teringat IniAnwarHadi. :D


Saya cuba google maksud gedik. Tak jumpa lak. Atau saya malas nak cari betul2? Dalam Kamus Dewan apa maksud gedik ye?


Orang cop kita perempuan GEDIK bila?

  • Perangai mengada-ngada yang amat.
  • Buat2 manja tak kena tempat. Budak kecik yang comel pun kalah.
  • Ketawa non-stop dengan volume yang kuat tanpa peduli orang sekeliling. Macam dia sorang pandai gelak.
  • Sukahati bergaul dengan kenalan lelaki tanpa batasan. Bergelak ketawa, bertepuk tampar.
  • Muka tak tahu malu. Haa...macam mana tu?
  • Suka sangat menunjuk. Tak kira la pakaian dia ke, wajah yang 'cun' ke, atau pape jela benda yang boleh dia show off. Serius sangat meluat, bila dia show off dan kita wat dek, dia tarik muka masam. Bila ada orang lain yang 'puji', dia senyum sampai ke telinga.
  • Suka tarik perhatian orang, lebih2 lagi tarik perhatian lelaki.
  • Menggatal @ memiangkan diri dengan bf/laki orang.
  • Terhegeh-hegeh kat mamat hensem yang dia minat, tapi mamat tu wat dek je kat dia.
  • Terkinja-kinja tak kena tempat. Kat depan public contohnya. Eh, ni boleh masuk dekat "muka tak tahu malu" jugak kan? -_-"

Itu yang saya terfikir sekarang. Ada nak tambah lagi?


Tapi kenapa bila gedik je, perempuan?
gedik=perempuan?
perempuan=gedik?


Tak semua perempuan gedik. Betul tak? Sebab bukan semua perempuan suka dengan perangai gedik ni. Kadang2 bila tengok ada perempuan gedik, mak aiii...dahla sakit mata, sakit hati pankreas tengok betapa gediknya kaum sejenis ni, naik malu pun ada. Tak gitu? Nak tegur, kang orang cakap "Pandai je nak tegur orang, cermin diri sendiri dulu!!".


Kalau kawan sendiri yang gedik macam mana? Dahla meluat satu, asyik disajikan dengan kegedikan kawan sebab banyak spend masa dengan kawan. Nak tegur kang kecik hati pulak. Pastu lama2 bergaul dengan orang gedik, ikut tergedik sekali, tak ke haru-biru jadinya?


Serius, kalau ada orang cakap saya gedik saya sedih yang amat. Sebab bagi saya gedik itu melambangkan betapa murahnya harga diri seorang perempuan, betapa rendahnya akhlak kita di mata orang yang memandang, lagi2 beragama Islam. Itu bagi saya, bagi orang lain saya kurang pasti.


Tetiba cakap soal gedik bila ada sorang adik lepasan SPM ni (mak aii, dia cakap kau aku! Takpe, dia taktau umur saya) shout something kat box.





Tertarik dengan komen Amir yang pertama tu, saya tanya apa maksud dia dengan "Jarang aku jumpa blog pmpuan yg tulis gaya kau". Dan dia balas "Lumrahnya pompuan mmg gedik. Tapi kau x tulis cara gedik".


Oh..penulisan di belog tak semestinya melambangkan pemiliknya gedik di alam realiti kan? Dan gedik tu lumrah bagi seorang perempuan? Yeke?



*Entri ni bersifat umum ok, takde kaitan dengan sesiapa =) *


Nota takde kaki:
Terima kasih banyak2 sebab cakap saya tak gedik. Kalau saya gedik, saya kena perbaiki perangai lagi sebab saya tak suka tengok orang gedik, dan lagi tak suka kalau saya yang gedik.

26 ulasan:

  1. huhuhu. tapi sejujurnya saya rasa saya gedik mengada-ngada. adakah lepas ni tak nak kawan saya lagi?

    huhuh. dan, kalau ada sesiapa mengadu pada mak abah saya kata saya gedik sekalipun, mak ayah saya pasti senyum. Sbb saya memang.

    tapi... gedik itu salah ke? sebenarnya gedik tu cane eh? huhuhuuh

    BalasPadam
  2. terpulang pd persepsi masing2 sbnrnya, ape yg buat dia rasa sseorang tu gedik.

    kalau mngada2 ngn mak ayah, famili...normal kot, & rasany diorang xkisah sbb diorg antara yg dekat ngn hidup kita.

    dayya gedik? macam x je...haha. kna jumpa dlu nk tengok kegedikan dayya ni...:p

    BalasPadam
  3. awak .. gedik tu mesti ada dalam diri perempuan atau wanita. secara lumrahnya... cuma banyak dan sedikit je . ada yang gedik melampau tapi ada yng gedik tp tak menonjol so trplg pada msg2 nak tafsirkan gedik tu camne tapi bg sya..kalau perempuan tu tak gedik dia abnormal ;)

    BalasPadam
  4. @cci: thanks cci tuk kongsi pndpt. kalo yg gedik melampau tula biasanya smpi orang akan naik meluat & ckp gediknya dia tu. Kalau gedik yg biasa, cthny mngada2 ngn mak ayh, famili, bf/suami ke rasany mmg normal, xdela org rasa dia ni annoying smcm...asal xmelampau smpi buat orang meluat. =)

    BalasPadam
  5. kumiko: hahha, jom set date kita deting. ahahahah

    BalasPadam
  6. @dayya: Jom2...ajak hemie :)

    BalasPadam
  7. ouch! sepak budak amir tu laju-laju..
    adeh, perempuan gedik pada pandangan saya yang paling ketara, bila sengaja kuatkan suara atau gelak mengada-ngada untuk tarik perhatian lelaki.
    padahal sebelum adanya kelibat lelaki, boleh jer elok2 sopan santun..
    erkk,
    kadang-kadang, yang tak gedik jadi gedik kalau ada yang melayan..ye dakk ??
    ker gersang..
    hee~ ^^'

    BalasPadam
  8. @cikya: wow...terbaik punya komen cikya. setuju sal pmpuan gedik yg ketara tu. asalkan kita xwat macam tu sudah kan? & kalau kita macam tu, itu yg kna ubah perangai tu, jadi lebih baik =)

    haha...kenapa nak sepak amir laju2?

    BalasPadam
  9. alahai si amir tu...sentapnye lak rase hehehe...cool..cool..tu kn pendapat masing2...erm..kdg2 bile kite tgk gaye penulisan dgn karakter sbnr si penulis ni sbnrnye lain sgt...melalui pemerhatian saye la...xsemestinye bile someone tu tulis dgn gaye gedik realitinye die gedik..xsemestinye orang yang kite tgk simple karakter die gaye penulisannye pon simple..^^

    BalasPadam
  10. @aween: betul2...setuju ngn aween.

    sbb tu sy tulis "Penulisan di belog tak semestinya melambangkan pemiliknya gedik di alam realiti".

    sbb cara penulisan blogger xsama, ada yg tulis gaya cam gedik kat belog just tuk bagi penulisan dia macam ceria & santai...ada yang gaya tulis xmacam tu (mungkin cam saya kot...xreti nak tulis gedik2 bagi belog jadi ceria).tapi xsemua realitinya gedik spt yg kita tengok gaya penulisan sseorang blogger tu kat belog.

    BalasPadam
  11. fyna tak gedik.tapi manje.
    ;)





    jom singgah n follow belog fyna.
    http://inibelogfyna.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. err..suka laa ai jadi gedik2..

    tapi ai xmampu..mungkin xnampak gedik..tp nampak bodoh..

    T__T kekeke... comel laa gedik..tp sikit2 la...

    BalasPadam
  13. gedik?hurm...kadang2 pompuan tuh sebenrnya peramah...tpi terover skit...nampak gedik....susa kn jd pompuan..kena jaga tul2 tatasulisa dia...
    hurm....lau pompuan ja gedik kn?erm..tapi lau gedik ngn insan tersyg diorg...tu cm na lak ea?
    hehe..best blog neh....saya follow k...

    BalasPadam
  14. @fyna: manja takpe...ngn org tersayang :p

    @missSenget: gedik2 yg macam mne 2 miss? :D

    @Mizz Azziantie: laki perempuan sama je, kena jga perangai msing2. gedik ngn insan tersayang? normal la tuh, tapi jgn terlebih sudaa. :)

    BalasPadam
  15. perkataan gedik tue dh glamer dah.
    kdg2..gedik tue pun ada org bahasakan kat lelaki.
    kan3x?tak kesah lah apa pun.w/pun gedik..tapi baik hati.boleh??

    jemput terjah new entry

    1) Hoorey2x..Saya Menang

    2) Ceritera Kursus

    3) MOOD BERKURSUS

    4) NANGES

    5) PERLU KER?

    6) MINGGUAN WANITA

    7) RAJIN PLAK HARI NIE

    8) KANTOI

    9) HAMBEK KO

    10) 25 MARCH 2004

    11) MANA NIE

    BalasPadam
  16. heehe..kalo laki gedix mmg nak kene sepak kot..?

    BalasPadam
  17. @encik suami: gedik bukannya jahat. cuma kdg2 buat org rse meluat. kan2? wife encik suami je leh tahan ngn kegedikan encik suami...:D


    @neslo_ais : haha...sepak2, jgn xsepak. bak kata amir, laki xgedik sbb laki kan matang :p

    BalasPadam
  18. gedik dgn suami sendiri dah lerr... sy stuju, ia mlmbangkan maruah diri.

    BalasPadam
  19. weh umo brapa ni? hebat ah matang gila pemikiran. sy nmpah gak ngn prmpuan gedik2 nih haha. insyaAllah dihindarkan dari smua kegedikkan haha.

    BalasPadam
  20. @muhammad burn: ada jugak yg faham mksd sbnr sy yg xberapa berkenan ngn pmpuan gedik. btul2...ia melambangkn maruah diri.


    @shahirah: erk...matang ke? sll org ckp muka + perangai sy xmatang T__T

    BalasPadam
  21. FUYOOHH.AYAT AMIR YANG KOMEN TU BUAT KONTROVERSI JE XD

    BalasPadam
  22. @izyan: kdg2 ada betul pe yg amir ckp. pape pun, kalo x sbb amir...xde la entri pasal gedik ni..:D

    BalasPadam
  23. penulisan gedik tu bergantung kepada cara pembacaan readers tu sendiri kot. satu ayat macam
    "saya tak suka awak" boleh guna untuk macam-macam emosi. jadi, its all depends on reader tu jugak kan.

    BalasPadam
  24. Haha...harap tak tergolong org gedik la :)

    BalasPadam
  25. Aku pun meluat tengok perempuan Gedik,, apatah lagi perempuan itu seorang Ibu Tunggal..

    BalasPadam