Salam..
Menu berbuka semalam special sikit. Sebab first time berbuka puasa dengan makanan Kemboja. Banchau..kadang2 dieja banchao. Kak long dah tanya awal2 ready ke tak nak rasa banchau sebab dia taknak masak makanan lain.
Mati2 aku pikir, apesal la kak long nak berbuka ngan air je? Setahu aku BANCAU=Bandung Cincau. Aik...semalam baru minum bancau. Rupanya...betul2 makanan daa.
Banchau tu pun kakak ipar dia yang buat. Sebenarnya senang je nak buat banchau nie. Eleh..koya!
Haa...nie la rupanya banchau. Gambar banchau sebenar yang aku makan semalam takde. Sori..tunjuk yang nie jela ok?
Rupa dia ala2 roti jala, warna kuning jugak cuma banchau lebih sopan sebab tak seksi jaring2 macam roti jala ^_^. Nak buat kepingan2 kuning tu beza sikit dari roti jala sebab pakai tepung gandum dengan tepung beras.
Yang kepingan2 kuning (tak tahu nak taruk nama ape) dalam dia ada banyak taugeh dan jugak isi ayam yang dimasak....err...masak ape ntah.
Banchau nie dihidangkan jugak dengan pelbagai jenis ulam-ulaman seperti hirisan timun batang yang sedap dimakan itu, daun salad yang segar menghijau, kubis dan daun ape ye satu lagi....daun s. Jap nak google (tu pun nak cakap ke?). Oh..dengan daun selasih!
Makan banchau nie kena cicah dengan sos udang yang dicampur dengan bawang besar, lada dan pape jela secukup rasa.
Sedap ok banchau nie!
Nak lagiiiii! (tapi segan nak cakap kat kak long. Takpe lain kali mesti kak long buat punyeee)
Aku dengan kak long makan 2 keping je. Sememangnya tak cukup..opps. Yang paling banyak makan haruslah abang ipar. Sampai tak cukup kat rumah sendiri punya, dia pergi tambah lagi kat rumah sebelah. Oh2..sungguh tak aci T__T
Ok..tu je kot. Hari nie ada ura2 menyatakan kak long mahu masak makanan kemboja ape ntah lagi. Laki dia suka...nak wat macam mana. Makanan yang tuk petang ni aku pernah makan dulu2 kat umah mak mertua kak long, tapi tak berapa kena dengan selera aku. Oh~
Papai..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan